Top 10 Common PHP Job Interview Questions and Answers

Today, We want to share with you Top 10 Common PHP Job Interview Questions and Answers.
In this post we will show you PHP Interview Questions, hear for PHP Interview questions and answers for freshers we will give you demo and example for implement.
In this post, we will learn about php interview questions and answers for experienced candidates with an example.

Top 10 Common PHP Job Interview Questions

Important Top 10 Common PHP Job Interview Questions with best Answers.These questions are frequently any way to asked in all IT Companies.This All PHP Interview Questions are very helpfull for Exp or freshers person.

Top 10 Common PHP Job Interview Questions and Answers

Question : 1 What is Object Oriented Programming?

Answer : OOP is a one type of the programming language model content organized some around objects means rather than any types of the Core “actions” as well as data content rather than business main logic.

Also Read :  Top 10 Advanced PHP Interview Questions Answers

Object Oriented Programming is a type of main programming language, that our website build helps in making complex, reusable again use source code for web applications. The Object Oriented concepts in PHP are:

  • Class
  • Objects
  • Inheritance
  • Interface
  • Abstraction
  • Magic Methods

Question : 2 What is MVC?

Answer : MVC Stands for Model, View and Controller. simple meaning 3 separate uniw layers each with there own each job

MVC Model – helps data contains access source code as well as all of you main business logic source code.

MVC View – Data Contains HTML markup/design source code, generally css,jquery, html,xml, json.

MVC Controller – helps Data contains very simple little sourcecode, just whatever is should to call the this Model source code and bind the HTML View code.

mvc-structure

mvc-structure


Question : 3 What is the difference between $_GET and $_POST
Answer :

GET requestslength restrictions, can be bookmarked, remain in the browser history, can be cached, never used sensitive data

Also Read :  get_post_meta in WordPress Example

POST requestsnever cached, do not remain in the browser history, cannot be bookmarked, no restrictions on data length

Comparison Chart

  • Parameters are placed inside GET-> URI & POST-> Body
  • Purpose GET Retrieval of documents & POST Updation of data
  • Query results GET ->Capable of being bookmarked. & POST ->Cannot be bookmarked.
  • Security GET ->as present in plaintext & POST ->Safer than GET method
  • Variable size GET ->Up to 2000 character. & POST ->Up to 8 Mb
  • Caching GET ->Method data can be cached. & POST ->Does not cache the data.
  • Question : 4 What is the difference between $var and $$var?

    Answer :$$var simple sets the All value of main $var as a refernce variable.

    $day='monday';
    $$day='Welcome to Pakainfo';
    echo $monday; //outputs 'Welcome to Pakainfo'
    

    Question : 5 What is the difference between unlink and unset function?

    Answer :Unlink( ) function is used to delete & unset( ) function creates a variable undefined

    Also Read :  PHP Technical Interview Questions and Answers

    Question : 6 How can we get the properties of browswer?

    Answer : global variable -> $_SERVER[‘HTTP_USER_AGENT’]

    Question : 7 What is the benefits of PHP7?

    Answer :Double speed, Anonymous classes, Supports error handling,64-bit windows support system, null coalescing operators

    Question : 8 Who is known as the father of PHP?

    Answer :Rasmus Lerdorf

    Question : 9 What was the old name of PHP?

    Answer : Personal Home Page.

    Question : 10 What are the popular frameworks in PHP?

    Answer : Laravel, Symfony, CodeIgniter, Yii 2, CakePHP, etc.

    Angular 6 CRUD Operations Application Tutorials

    Read :

    Summary

    You can also read about AngularJS, ASP.NET, VueJs, PHP.

    I hope you get an idea about 20 Common PHP Job Interview Questions and Answers.
    I would like to have feedback on my Pakainfo.com blog.
    Your valuable feedback, question, or comments about this article are always welcome.
    If you enjoyed and liked this post, don’t forget to share.

    Gondaliya Jaydeep

    Hi, I’m Jaydeep Gondaliya, PHP developer.Pakainfo.com is the most popular Programming & Web Development blog. Our mission is to provide the best online resources on programming and web development.Any visitors of this site are free to browse our tutorials, live demos, Examples and download scripts.If you have a project that you want to get started, launch quickly, contact me. Email : [email protected]